dilluns, 5 de maig del 2014

LA MAREA ROJA

QUÈ ÉS?
La marea roja és excessiva proliferació de diferents microalgues (dinoflagel·lats) en el mar o estuaris. Aquestes altes concentracions dinoflagel·lats pot ser perjudicial per els altres éssers vius o persones ja que produeixen algunes toxines.
S’anomena marea roja ja que aquestes microalgues produeixen un color rogenc. Però no sempre ja que a vegades s’observa un color verdós, groguenc o ataronjat.
 
PERQUÈ?
Les marees roges se produeixen per un augment de la població total d’algun tipus de microalga, degut a diferents factors oceànics com pot ser la temperatura, lluminositat, salinitat, corrents… i altres factors com la contaminació produïda per l’ésser humà abocada dins el mar. Per això la marea roja també és anomenada Florida Algals Nocives (FAN).

IMPACTES:
En concentracions petites o normals no és perjudicial; però pot arribar a ser-ho en concentracions elevades per alguns éssers vius com per exemple crustacis, mol·luscs, etc. ja que ells mateixos se tornen venenosos…Però també pot ser fortament perillosa per els humans. Anem analitzar el per què.
Hi ha 3 tipus de microalgues:
Alexandrium catenella: productora de la toxina paralitzant dels mariscs. En les persones i animals causa paràlisis de les extremitats i després la mort per “paro cardiorrespiratorio”.

Dinophysis acuta: productora de la toxina diarreica dels mariscs. En les persones causa diarrees.
 
Pseudonitzchia sp: productora de la toxina amnèsica dels mariscs. En les persones causa pèrdua de la memòria de curt termini.

També cal dir que això afecta als pescadors per tant pèrdues econòmiques. A més a més, aquestes toxines no s’eliminen en la coacció ni amb la congelació. Després d’una marea roja els organismes poden tenir aquestes toxines durant mesos.
(Amador Lluch Romero)

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada